5 wetenschappelijke manieren waarop winkels je gedrag manipuleren

Geld verdienen kan door gebruik te maken van zwakke plekken in menselijk gedrag. Groepsdruk, ijdelheid, onzekerheid en het feit dat we zo houden van gesmolten – allemaal zorgen ze voor het feit dat jouw geld je portemonnee uitvliegt. Maar wat je misschien niet weet is dat er vreemde wetenschappelijk principes zijn die invloed hebben op wat je koopt. Jij kent ze misschien niet, marketeers kennen ze wel.

  1. Je smaak wordt bedrogen door merk herkenning
  2. Je begrijpt cijfers niet
  3. Van shopping wordt je ‘high’
  4. Je kunt glimmende dingen niet weerstaan
  5. Je gedraagt je volgens een vast patroon

Het volledige artikel kun je lezen door hier te lezen

Tip: Om niet ten prooi te vallen aan bovenstaande technieken kun je de volgende dingen doen:

  1. Realiseer je dat je eigen brein invloed heeft, je gaat geloven in het merk. Probeer je daar bewust van te worden
  2. Zie een prijs en bouw een pauze in voor je iets koopt. Voor spullen/diensten tot EUR 50,00 wacht je een week met het maken van een keuze. Tot EUR 500,00 minimaal een maand en voor auto’s en huizen minimaal drie tot zes maanden.
  3. Ga niet shoppen om je goed te voelen, heb je geen zin om te gaan winkelen ga dan zeker niet, het gevoel van iets kopen geeft een beloning.
  4. We zijn net eksters. Zowel mannen als vrouwen houden nu een maal van glimmende spullen/eten/auto’s… Wordt je hier bewust van, zodra je er op gaat letten en je afvraagt wat je nou eigenlijk zo mooi vindt val je hier niet aan ten prooi.
  5. Mensen zijn gewoontedieren. Ondanks alle spannende tips, trips en tricks van sites, tijdschriften, vrienden en familie leven we 99% van de tijd volgens een zeer voorspelbaar patroon. Je kunt hier mee aan de slag door eens naar een andere winkel te gaan en altijd een boodschappenbriefje mee te nemen.